21 Jump Street (2012)

ULICA JUMP 21

MISLILI SU DA SU ULICE ZLE. ONDA SU SE VRATILI U SREDNJU ŠKOLU

Žanr:Akcioni/Komedija/Krimi

Uloge:Jonah Hill, Chaning Tatum, Brie Larson, Dave Franco, Rob Riggle, DeRay Davis

Trajanje:100 min

Dva policajca, Schmidt i Jenko, nakon loše određenog posla u parku, bivaju poslani kao tajni agenti u okružnju srednju školu kako bi otkrili dilere nove droge koja je već usmrtila jednog dječaka. Oni su dvije čiste suprotnosti – Jenko, nabildani glupanko, i Schmidt, smotani štreberko.

Od samog početka stvaranja ovog projekta, nisam bio naročito zainterisan, mada sam svakako u planu imao pogledati ga. Od akcionih komedija u zadnje vrijeme zapravo ne ispadne ništa kvalitetno, tako da sam bio poprilično sumnjičav što se tiče i ovog filma. Jonah Hill, koji se proslavio glumeći u komedijama smotane debeljke, u zadnje vrijeme rijetko je birao prave uloge, a Channing Tatuma dosada nisam imao prilike gledati u komediji, tako da su se već tu nagomilale sumnje. Još kad sam saznao da je ovo rimejk, kultne istoimene serije iz osamdesetih, koja je u nebesa vinula Johnny Depp-a, onda sam se počeo brinuti, jer je ta ista serija bila posve ozbiljna i kriminalistički nastrojena, dok je ovaj film sve, samo ne ozbiljan. No film su hvalili mnogi, što ćete kasnije i vidjeti, i mnogi su film preporučivali, pa sam ga maločas i pogledao, i moram reći, ostao je smješak nakon gledanja.

Film je, kao što sam rekao, sve – samo ne ozbiljan. Od Jonah Hilla, koji ima nekako odbojnu i neprivlačnu ulogu, nisam očekivao bogzna šta, ali on svejedno sa svojim kolegom uspjeva stvoriti dobru i upečtaljivu atmosferu. Sva priča je jednostavna, komičnih sekvenci ima na pretek, a bit ćete pozitivno iznenađeni kada ugledate jednog glumca čija je ovdje uloga zapravo kameo. Obično, kad gledam komedije, samo razvučem osmijeh, ne uspijem se nasmijati iz duše, a ovaj film nudi upravo to – da se smijete glasno! A to treba jedna komedija da nudi. Jedino što me razočaralo su specijalni efekti, koji su trebali biti ušminkani, dotjerani do savrštenstva – zbog dva razloga; prvi, zato što je ovo akcioni film, a drugi, zato što je snimljen u Hollywoodu.

Film na IMDb.com prolazi sa odličnih 7,7/10 a Rotten Tomatoes ga nagrađuju sa čak 85%. Ebert mu daje tri, od četiri zvjezdice. Film dakle kotira i više nego dobro – a što se tiče zarade, film je na budžet od 42 milona dolara zaradio preko 184 miliona, što je itekako nego dobro.

Reditelji filma su Phil Lord i Chris Miller, koji su se proslavili animiranim filmom ‘Oblačno s ćuftama‘. Zanimljivo je to da je Tatum čak dva puta odbio ulogu za ovaj film, dok ga Hill nije nagovorio, a koji je za istu ulogu izgubio čak 20 kilograma zbog kaskaderskih scena.

Dakle, ovo je jedna doista fantastično urađena komedija koju se isplati gledati. Ima sve, komične trenutke, komične dijaloge, doduše predvidljive i neslane šale, ali film uspjeva u svim bitnim segmentima. Preporuka! 21 jump street jonah hill and channing tatum

Ocjena:

5 komentara

Komentariši