12 Years a Slave (2013)

12 GODINA ROPSTVA

NEVJEROVATNA ISTINITA PRIČA O SALOMONU NORTHUPU

Žanr:Drama/Biografski/Historijski

Uloge:Chiwetel Ejifor, Michael K. Williams, Michael Fassbender, Paul Dano, Brad Ptit, Paul Giamatti, Benedict Cumberbatch, Sarah Paulson, Lupita Nyng'o

Trajajnje:130 min

Solomon Notrhup je slobodan čovjek koji ima ženu i dvoje prekrasne djece. Međutim, sve se mjenja jedne noći kada ga otimaju a onda prodaju kao običnog roba koji će se morati boriti 12 godina kako bi preživio.

Dugo mi se vremena trebalo nakaniti kako bi pogledao ovo, jedno složeno i dugo ostvarenje, za koje sam znao da će ga biti mučno gledati zbog brutalnih scena mučenja i oštrih dijaloga koji su tu kako bi nam dočarali i opisali jedan period života Salomona Notrhupa, čovjeka koji nepravedno biva oteta, zatim prodat, a onda mučen i zlostavljan.

Već sam, pišući o ‘Batleru‘ iz 2013. godine, naglasio šta mislim o ovim filmova koji pričaju priču o crncima, o ropstvu o njihovoj zapostavljenošću i o nepravdu koju su doživljavali i ponegdje još uvijek preživljavaju. Ali, gledajući ovaj film (sada pišući sasvim objektivno), kao jednostavni proizvod filmske umjetnosti, proizvod Holivuda, smatram da je itekako dobro urađen, da je dosta potresan i težak za gledanje, a ipak nevjerovatan, inspirirajuć i odličan. Ne mogu ga, bez obzira na sve, još uvijek nazvati najboljim filmom 2013. godine i svrstati ga među svoje favorite, ali garantiram da će biti zapažen na dodjelama nagrada i da prošla godina, kad se neki budu osvrtali na nju, bez ovog filma neće proći neopaženo. Preda mnom je još mnogo filmova da se pogleda a to su npr. novi film Merly Streep, zatim biografski film o Mandeli, te ‘Vuk s Wall Streeta’ i zapaženi film ‘Dallas Buyers Club’, i jako hvaljeni ‘Jasmine Blue’ i ‘Her‘, pa ću tek onda probrati sebi omiljene i navijati, ali već sam napravio neke koji se izuzimaju.

‘12 Years Slave‘, kritizirajući ga amaterski, vrhunski je po tome što, iako traje nešto više od dva sata, nije ga dosadno gledati i donosi dosta preokreta i zanimljivih momenata pa časkom prođe vrijeme. Film donosi i brojne kvalitetne glumačke pojave, kako od glavne, Ejifora, pa do izvrsnog Michaela Fassbendera i Paula Dana pa i Benedicta Cumberbatcha, sve do nove mlade američke nade Lupite Nyng'o. Film je izvrstan još po tome što na jedan, ne toliko grub, ali dostojanstven način prikazuje patnju i stradanja crnaca u Americi, da jednostavno shvatite koliko je srceparajuće i teško gledati ovaj jedan, sasvim običan film.

Ocjena na IMdb.com mu je izvsnih 8,6/10 što ga smješta na 85. mjesto poznate IMDb top 250 liste. Odlična mu je i na Tomatoesima, čak 96%. Film nije zaradio puno širom svijeta, tek 45 miliona dolara, ali vjerujem da će mu zarada porasti nakon što se okiti kojim kipićem. Reditelj filma je Steve McQueen, reditelj filmova ‘Sram’, ‘Glad’, takođe hvaljenih i zapaženih. Ovaj film je inače nominovan za 7 Zlatnih Gloubsa.

Ovaj filmski projekat je dosta dobro urađen, s velikim preciznošću ali i ljubavlju, pa će te to čak i osjetiti. Dosta potresan film koji će se nekim urezati duboko u pamćenje jer vam dopušta da se vežete uz njega, njegove likove, a znamo da današnja ostvarenja rijetko uspiju doprijeti do vas. Vjerujte, vrijedan je vašeg gledanja i vaše pažnje.

126388 12 years a slave

Ocjena:
Vaša ocjena:

 

1 komentar

Komentariši