beats by dre cheap

OSKARI 2018 - kratki osvrt

Kao već nekoliko godina unazad, i ove godine, sve do zore ispraćam još jednu dodjelu Oskara. Veliki sam filmski entuzijasita, don't judge i praćenje ove ceremonije mi je postala tradicija, a u nastavku slijedi spisak svih dobitnika kako ih budu proglašavali.

- Za najbolju mušku sporednu ulogu:
Sam Rockwell (Three Billboards Outside Ebbing, Misourie) - sasvim očekivano, svačiji favorit, odlična uloga i simpatičan govor. Idemo dalje...

- Za najbolju šminku:
The Darkest Hour - Oskar za trojac koji je radio na fenomenalnoj transformaciji Garya Oldmana i prvi Oskar za ovaj film večeras.

- Za najbolji kostim:

Phantom Thread - sasvim očekivano; film čija se radnja vrti oko modnog dizajnera i kostima... nije bilo drugog ishoda.

- Najbolji dokumentarac:

Icarus - nisam pogledao nijedan film iz ove kategorije mada bih volio, rado. Ovaj dokumentarac bavi se skandalima u sport i velikim natjecanjima i važio je za favorita.

- Za montažu zvuka:
Dunkirk - prvi Oskar za mog večerašnjeg favorita(očekivano).

- Za miks zvuka:
Dunkirk - i drugi Oskar. Nadam se da neće ostati samo na ovim tehničkim dostignućima.

- Oskar za dizajn produkcije:

The Shape of Water - od 13 nominacija, evo prvi Oskar za ovu romantičnu dramu fantazije. Konkurencija je bila žestoka, ja sam se tipovao na Dukirk ili Blader Runner 2049 ali ni ovaj nije ništa manje vrijedan od ostalih.

- Najbolji strani film:
Una mujer fantastica - nažalost, nisam mogao pronaći prikladan prevod za ovaj film pa ga samim tim nisam ni gledao(ali hoću, obećavam). Od svih nominovanih u ovoj kategoriji, pogledao sam samo dva, ali vjerujem da je ovaj baš zaslužio nagradu koju je dobio.

- Za najbolju žensku sporednu ulogu:
Allison Janney (I, Tonya) - i više nego očekivano, i više nego zasluženo. Bila je moj favorit, jedna mi je od najdražih glumica i čestitam Allison.

- Najbolji vizualni efekti:

Blade Runner 2049 - zasluženo!

- Za montažu:
Dunkirk - treći Oskar za ovo majstorsko djelo. Kapa dole za majstora Lee Smitha koji je odradio ovdje itekako zavidan posao.

- Za najbolji kratki animirani film:

Dear Basketball - i pored svih priznanja i hvalospjeva, Kobe Bryant je sada osvojio i Oskara za film koji je posvetio svojoj najvećoj ljubavi. Congrats!
- Za najbolji kratki dokumentarni film:

Heaven is a Traffic Jam on the 405

- Za najbolji kratki igrani film:

The Silent Chilld

- Za najbolji adaptirani scenarij:
Call Me By Your Name - sasvim očekivano i itekako zasluženo, James Ivory je najstari čovjek koji je osvojio Oskara i kapa mu dole.

- Za najbolji originalni scenarij:
Get Out - prvi Oskar za ovaj hororac i veliko iznenađenje moram reći(pozitivno). Ja sam navijao za Kumaila i The Big Sick, očekivao sam da će Oskar dobiti Greta za Lady Bird, a opet jedan drugačiji film, nedvosmisleno je zaslužio ovaj zlatni kipić

- Za najbolje postignuće u kinematografiji:
Blade Runner 2049 - za sve one koji su smatrali da je ovaj film nepravedno izostavljen u više kategorija, evo mu još jedan zasluženi kipić, doduše za tehnićko dostignuće.

- Najbolja muzika u filmu:

The Shape of Water - i još jedan Oskar za ovaj film i predivnu muziku u njemu.

- Za najbolju pjesmu

Coco - ovaj animirani film osvojio svoj drugi kipić večeras i sve pjesme u ovoj kategoriji su zaista fenomenalne, mada je moj favorit bila ''Myster of Love'' iz filma ''Call Me By Your Name''

- Najbolji redatelj:

The Shape of Water - Guillermo del Toro osvaja svog prvog Oskara i zatim održava jedan simpatičan i sigurno pamtljiv govor. Iskreno, ja sam se nadao da će nagradu osvojiti Nolan, a očekivao sam da će nagraditi McDounagha.

- Za najbolju mušku glavnu ulogu:

The Darkest Hour - Gary Oldman osvaja kipić i to je bilo sasvim očekivano(i zasluženo). Neki su smatrali da će nagradu osvojii Paul Thomas Anderson zbog majstorskog performansa kojim se oprašta od svoje karijete, ali Oldman je već davnih dana trebao otići kući s kipićem.

- Za najbolju žensku glavnu ulogu:
Three Billboards Outside Ebbing, Misourie - Frances McDormand i sasvim očekivan kipić; održala je govor koji će se vjerovatno dugo, dugo pamtiti.

- I konačno, za najbolji film:
The Shape of Water - donekle očekivano mada je bilo neizvjesno do trenutka kada su del Tora proglasili za najboljeg redatelja; inače gotovo uvijek tako biva, poslije proglašenja najboljeg reditelja i njegov film bude proglašen najboljim. Ja sam iskreno ovdje tipovao na Dunkirk ili Call Me By Your Name, mada su najveći favoriti bili upravo ovaj film i Three Billboards...

Sve u svemu, zanimljiva ali prebrza i presuha dodjela Oskara. Jimmy Kimmel kao voditelj je uvijek smiješan i fora sa jet-skiem je bila pravo originalna, ali nedostajalo mi nekako još više skečeva i bilo čega da malo oživi čitavu ceremoniju. Laku noć, dobro jutro, kako kome....

District for the Movies
http://dftm.blogger.ba
05/03/2018 05:49